Prefab bouwen en de invloed op de installatiebranche

Prefab bouwen en de invloed op de installatiebranche

Prefab bouwen is een bouwtechniek die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Prefab, kort voor ‘prefabricage’, verwijst naar de productie van bouwonderdelen in een fabriek, die vervolgens op de bouwplaats worden gemonteerd om een compleet gebouw te vormen. Deze bouwmethode biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden en wordt daarom steeds vaker gebruikt in de bouwsector.

“Dit heeft ook gevolgen voor ons werk als installateur”. Frank Panis, eigenaar van GePa Installatietechniek vertelt in dit interview over prefab bouwen en de installatiebranche.

De opkomst van prefab bouwen

Prefab bouwen biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Frank vertelt: “Tegenwoordig wordt er steeds vaker prefab gebouwd, omdat men huizen in korte tijd wil bouwen. Prefab bouwen is sneller dan traditionele bouwmethoden. De componenten worden in de fabriek geproduceerd en kunnen snel en efficiënt op de bouwplaats worden geïnstalleerd.”

Prefab bouwen staat bekend om de hoge kwaliteit. Omdat de componenten in een gecontroleerde fabrieksomgeving worden geproduceerd, kunnen ze worden geoptimaliseerd voor een betere prestatie en levensduur. Ook is prefab bouwen vaak milieuvriendelijker dan traditionele bouwmethoden omdat het minder afval produceert en de bouwtijd korter is, waardoor er minder CO2-uitstoot is.

De invloed van prefab bouwen op de installatiebranche

Frank geeft aan dat prefab bouwen ook invloed heeft op de manier van werken in de installatiebranche. “Prefab bouwen heeft zeker invloed op de installatiebranche. Doordat bijvoorbeeld vloeren en wanden al in de fabriek worden geproduceerd, worden de installaties ook al in de fabriek geïntegreerd”, vertelt Frank. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen de installateurs, de bouwbedrijven en de fabrikanten van de bouwcomponenten. “Dit is voor ons geen probleem. Onze installateurs passen zich aan het productieproces aan.”

Een mooi voorbeeld van prefab bouwen

Een mooi voorbeeld hiervan is project Kruidhof te Puttershoek. Frank vertelt: “Wij waren in het voortraject al betrokken bij de ontwikkeling van de woningen. We hebben meegedacht in welk merk en type warmtepomp er moest komen, in de aansluitpunten voor elektra en water en we hebben al vroeg meegedacht over de vloerverwarming. Het is echt een project wat we samen met bouwonderneming Jongekrijg en Maasbouw hebben uitgedacht.”

Er waren verschillende mensen betrokken van GePa bij dit project, hierin is goed samengewerkt. “In eerste instantie waren de werkvoorbereider en tekenaar aan de beurt. Nu in de uitvoeringsfase gaat het buitenteam op pad, de monteurs, met de projectleider die het overzicht bewaakt.”

“Voor dit project hebben we alle techniek verzorgd, de riolering, warm en koud water, de elektra en verwarming. We hebben alles van tevoren al uitgedacht, zodat er op de bouwplaats minder tijd aan besteed hoeft te worden”, aldus Frank. Hij vertelt dat dit best op een vooruitstrevende wijze is aangepakt: “We hebben het ontwerp, het berekenen en dat soort zaken als een bouwwerkinformatiemodel (BIM) opgezet. Het complete gebouw kan dan in 3D al getoond worden. Dat wordt door meer bedrijven gedaan, maar als kleiner installatiebedrijf lopen we hierin wel voorop.”

Voordelen van prefab installatietechniek

Prefab installatietechniek biedt dezelfde voordelen als prefab bouwen. Frank geeft aan dat installaties snel en efficiënt kunnen worden geïnstalleerd op de bouwplaats. “Dit bespaart tijd en vermindert de kans op installatiefouten.” Ook bij installaties geldt, dat doordat ze in de fabriek worden geproduceerd, ze kunnen worden geoptimaliseerd voor een optimale prestatie en levensduur. Tot slot vermindert prefab installatietechniek het risico op ongevallen op de bouwplaats, omdat er minder werkzaamheden op hoogte nodig zijn.

Nauwe samenwerking is vereist

Prefab bouwen heeft een grote invloed op de installatiebranche en heeft veel voordelen.  Het vereist echter ook een nauwe samenwerking tussen installateurs, bouwbedrijven en fabrikanten. “Voor GePa is samenwerken heel normaal. En juist vroeg betrokken worden als installatiebedrijf bij een project, is iets waar wij ons prettig bij voelen.”