Levensloopbestendig wonen

Levensloopbestendig wonen

Tien levensloopbestendige aardgasvrije nieuwbouwwoningen aan de Suzannaweg in Sint Annaland zijn uitgerust met een Samsung EHS Split warmtepomp met 4,4 kW buitenunit en EHS ClimateHub Split hydro-unit. Dit is de nieuwe geïntegreerde oplossing van Samsung voor verwarming en de productie van sanitair warm water.

De aardgasvrije woningen in Sint Annaland hebben een toekomstgericht gelijkvloers woonprogramma. Frank Panis, directeur van GePa Installatietechniek, legt uit wat levensloopbestendig wonen eigenlijk inhoudt. “Het zijn woningen die tot op hoge leeftijd bewoond kunnen worden, met de badkamer en de slaapkamer op de begane grond.” Daarnaast beschikken de woningen ook over een ruime zolderverdieping waar eventueel nog extra slaapkamers gemaakt kunnen worden. Alle woningen hebben een eigen tuin. In dit project heeft GePa Installatietechniek het installatiewerk uitgevoerd, in opdracht van Aannemingsbedrijf Fraanje. “Wij zijn een totaalinstallateur, we doen alles op installatiegebied, van riolering tot koeling en ventilatie”, aldus Frank Panis. “Wij geloven in oplossingen die vanuit diverse technische disciplines naadloos op elkaar aansluiten.”

Vloerverwarming

De eerste verdieping is tijdens de bouw ingericht als onbenoemde ruimte. “Het is eigenlijk een ruim­te die bedoeld is als zolder, maar hij kan ook vol­ledig ingericht worden. Sommige mensen hebben er een badkamer in gemaakt. Vanuit de bouw heb­ben we er alleen een elektrische radiator opgehangen om de ruimte vorstvrij te kunnen houden. De begane grond van de levensloopbestendige woningen is voorzien van twee ruime slaapkamers en een flinke woonkamer en is volledig voorzien van vloerverwarming”, legt Panis uit. “Omdat de huizen verwarmd en gekoeld worden met een warmtepomp is vloerverwarming de meest geschikte optie. Dit is het meest compatibel met de lagetemperatuurverwarming.”

Totaalinstallateur

In het bestek stond oorspronkelijk een ventilatie­luchtwarmtepomp, weet Panis nog. “Wij moduleren elk project vooraf en zetten alles in 3D-software. Van daaruit hebben we ook een warmteverliesberekening gemaakt van de woningen en daar kwam uit dat we de woningen met een ventilatieluchtwarmtepomp echt maar krap aan konden verwarmen. Om dat wat ruimer te maken en ook vanuit energetisch oogpunt hebben we besloten een splitunit warmtepomp te plaatsen.”

Slimme warmtepomp

Hiervoor werd de Samsung EHS Split warmtepomp met 4,4 kW buitenunit en EHS ClimateHub Split hydro-unit met geïntegreerde tank gekozen. Dit is een lucht/water-warmtepompsysteem, legt Linda van Kouteren, consultant bij Ambrava | Samsung, uit.

“De ClimateHub is een slimme warmtepomp, waar­bij het mogelijk is om vier stooklijnen aan te hou­den, twee voor verwarmen en twee voor koelen. Het is met deze unit mogelijk om zowel te verwar­men als te koelen. De compacte hydro-unit is boven­dien voorzien van een geïntegreerde tank, van 200 of 260 liter, en levert hiermee een grote capaciteit warm water voor huishoudelijk gebruik. Door deze uitgebreide mogelijkheid heb je een compleet systeem dat kan worden ingezet als vervanging voor een cv-ketel. Dat kan in nieuwbouw, zoals het hier is toegepast, maar ook in bestaande bouw.”

Koeling via de vloer

De woning kan via de vloer gekoeld worden. Dit is een groot voordeel voor de bewoners met steeds warmer wordende zomers. Panis legt uit hoe de warmtepomp ingezet kan worden voor koeling.

“Met deze unit kan, via de vloer, ook gekoeld wor­den in de zomer. Daarmee kun je effectief een paar graden koelen.” Het vermogen van de warmtepomp is relatief laag, waardoor het energieverbruik gunstig is, legt Panis uit. “Door de goede isolatie zijn de warmtevraag en koellast laag. Daarnaast zijn het qua oppervlakte niet heel grote woningen, en is er op de verdieping geen vloerverwarming voorzien. Je kunt dus toe met minder vermogen.”

Buitenunit

Omdat er gekozen is voor een split warmtepomp was ook een buitenunit nodig, vertelt Panis. “Vanwege het geluid en de esthetiek hebben we ervoor gekozen om de buitenunit in een nis in de berging te plaatsen. We plaatsen dan twee units van naburige woningen boven elkaar, zodat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Dit heeft als grote voordeel dat de units niet in de tuin staan, daardoor blazen ze ook geen warme of koude de tuin in en staan ze goed uit het zicht.”

Wil je meer informatie over dit onderwerp, check deze site of neem contact met ons op.

 

Dit artikel is gepubliceerd in RCC K&L nr 07 – nov 2021