Op de werkvloer bij Jeffrey Teunissen

Op de werkvloer bij Jeffrey Teunissen

‘De combinatie van praktijk en studie vind ik heel fijn’

Jeffrey Teunissen is in opleiding voor de functie van meewerkend projectleider bij GePa Installatietechniek in Halsteren. Maar, zo’n zes jaar geleden kwam hij zonder enige kennis van het vak binnen in het bedrijf. “Als ik kijk naar waar ik nu sta, dan is het best vlot gegaan”, lacht hij.

Hoe ben je bij GePa terechtgekomen?

Ik ben hier begonnen als zij-instromer. Ik kom oorspronkelijk uit de ICT-sector, maar het bedrijf waar ik werkte ging failliet. Toen zei mijn schoonvader: ‘Kom eens bij ons meedraaien’. Ik vond het altijd al leuk om met mijn handen te werken, dus ik ben een paar keer gaan kijken. Ik bleek er aanleg voor te hebben en toen ben ik dus in 2016 officieel begonnen als installatiemonteur.

Dat is een flinke stap, van ICT naar installatietechniek.

Ja, dat was het ook wel. In het begin heb ik een half jaar met mijn schoonvader meegelopen. Ik mocht kleine dingetjes zelf doen, maar ik moest vooral zoveel mogelijk onthouden. Daarnaast heb ik natuurlijk cursussen en opleidingen gevolgd.

Wat doe je precies als installatiemonteur?

Dat is bij ons heel breed. Er zijn veel bedrijven die werken met specifieke elektriciens of loodgieters. Bij ons ben je eigenlijk alles in een. We werken met elektra, gas en water. We plaatsen warmtepompen, maar ook airco’s en nog veel meer. Dat doen we zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw.

En dat bevalt je goed?

Ja, ik pakte het vrij snel op. Ik heb een grote drijfveer. Ik wil altijd laten zien wat ik kan. Ik houd niet van stilstaan en dat is ook opgevallen binnen het bedrijf. Van installatiemonteur ben ik doorgegroeid naar leidinggevend installatiemonteur en nu zit ik in een ontwikkeltraject om meewerkend projectleider te worden. Daar zit een heel traject aan vast met opleidingen, maar ik ben wel blij dat ik deze kans krijg. Ik word nu bijvoorbeeld ook één dag in de week vrij gepland van werkzaamheden, zodat ik mee kan draaien op kantoor en na de zomer start ik met de hbo-opleiding projectmanagement. Die combinatie van praktijk en studie vind ik heel fijn.

Is het een mooi vak?

Het is zeker een mooi vak. Het is altijd anders. Iedere dag is anders en daarnaast maak je van niets iets. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt en stroom uit een stopcontact, maar uiteindelijk zorgen wij daarvoor. Dat vind ik wel mooi. Daarnaast werken we ook veel met nieuwe technieken, dus je blijft constant leren.

Zitten er ook nadelen aan het vak?

Het kan af en toe zwaar zijn, fysiek gezien. Je moet wel eens zware dingen tillen en je werkt met zware boormachines. Je werkt in weer en wind en je moet er soms vroeg uit. Mijn wekker staat om 05.35 uur en om 07.00 uur ben ik op locatie.

Dat is vroeg! Hoe ziet zo’n dag eruit?

Ik neem met de jongens de dag door. Wat staat er op de planning, wat moet er allemaal nog gebeuren. Ik ben vandaag bijvoorbeeld bezig met het plaatsen van warmtepompen op het dak. Verderop zijn ze het sanitair aan het hangen en aan de andere kant zijn ze de elektra aan het afstellen. Zoals ik zei: Het is heel divers. Rond 09.30 uur eten we even een boterhammetje en om 12.30 uur lunchen we. Rond 15.45 uur stappen we weer in de auto om naar huis te rijden.

Wat is in de afgelopen jaren het mooiste project geweest?

We hebben in Ridderkerk een mooi project gehad. Dat was een miljoenenvilla met een technische ruimte waar je ‘U’ tegen zegt. Maar, nu zitten we in Kamperland en dat is heel anders maar ook weer heel mooi en hierna gaan we waarschijnlijk naar Puttershoek. Het blijft iedere keer weer een verrassing.

Hoe is het team waarmee je werkt?

Dat is leuk. De jongens met wie ik werk zijn tussen de 18 en 40 jaar, dus het is een relatief jonge groep. We zijn ook een leerwerkbedrijf, dus soms gaan er ook leerlingen mee van 16 of 17 jaar. Maar, ik merk wel dat het is lastig is om aan goed personeel te komen. We proberen wel mensen te vinden, maar dat is toch lastig.

Dit artikel is gepubliceerd in De Bode, mei 2022