Hybride warmtepompen, zin of onzin?

Hybride warmtepompen, zin of onzin?

In bestaande installaties is de oudere VR-ketel vervangen door een hoog rendement CV-ketel.

Anders dan een VR ketel, deze schakelde aan en uit, doet een hoog rendement ketel wat de installatie vraagt. Afhankelijk van de water temperaturen toert de ketel op of af.

Voor een optimaal resultaat is waterzijdig inregelen nodig

De ketel behaalt zijn hoge rendement echter slechts in een klein gedeelte van zijn werkgebied. Om ervoor te zorgen, dat de ketel het hoogste rendement oplevert, moet de installatie aangepast worden aan de ketel. Het zogenoemde ‘waterzijdig inregelen’. Maar dat is iets wat praktisch nooit wordt gedaan.

Met andere woorden: in een niet waterzijdig ingeregelde installatie kan flink op gas bespaard worden, door de installatie waterzijdig in te regelen.

Is het zinvol om een hybride warmtepomp te installeren?

Mijn stelling is, dat wanneer we hybride waterpompen introduceren op dezelfde manier als dat we de hoog rendement ketel hebben geïntroduceerd, de energiekosten niet lager worden. Een hybride warmtepomp doet namelijk ook wat de installatie vraagt.

Is het zinvol om een hybride warmtepomp te laten installeren? Mijn antwoord hierop is: Ja! Op voorwaarde dat de installatie waterzijdig is ingeregeld.

Wil je meer informatie over dit onderwerp, check deze site of neem contact met ons op.