Anand Binda van IW WorkForce over zij-instromer Davy

Anand Binda van IW WorkForce over zij-instromer Davy

Eén van onze kernwaarden is: ‘Wij werken aan persoonlijke ontwikkeling’. Onze medewerkers zijn leergierig, enthousiast en betrokken en worden gestimuleerd om te blijven leren. Vorig jaar hebben we een zij-instromer een contract aangeboden. Hierin werken wij samen met IW WorkForce en hoe dat precies werkt, vertelt Anand Binda van IW WorkForce in dit interview.

Passie voor techniek

IW WorkForce is een onderdeel van IW Brabant Zeeland. IW Brabant Zeeland verzorgt BBL opleidingen en cursussen voor de technische installatiebranche. IW WorkForce richt zich op de zij-instromer. In deze stichting is Anand verantwoordelijk voor mensen die interesse hebben in de techniek, maar hier geen opleiding of ervaring in hebben.

Anand vertelt: “We kijken allereerst bij welk bedrijf iemand zou kunnen passen. Hierbij is persoonlijkheid een belangrijke factor en matchen we iemand aan een bedrijf.” En of er een match is zal natuurlijk altijd later pas echt blijken. Gelukkig pakken ze dit grondig aan. “We zorgen er altijd voor dat iemand een dag kan meelopen om eens te proeven aan het vak. Dan kan iemand kijken of het wel echt past en leuk is, maar ook kunnen wij inschatten wat iemand kan. Op basis daarvan kijken wij wat er nodig is om iemand aan de slag te helpen bij een bedrijf.”

Tekenaar Davy geplaatst als zij-instromer

Dit heeft hij ook voor Davy zo aangepakt. “GePa is al jaren een klant van ons en met Davy hebben we voor het eerst een zij-instromer kunnen plaatsen op basis van maatwerk.” Davy had een duidelijke passie: tekenen én techniek. Hij was altijd al aan het tekenen. “Bij ons komt het niet heel vaak voor dat iemand zonder ervaring in de techniek tekenaar wil worden. Meestal zijn dit monteurs die naar dat vak doorstromen.”

En daarom is er voor Davy een maatwerkoplossing bedacht en krijgt hij cursussen die passen bij hem én bij ons. “Davy is begonnen in de praktijk, hij heeft meegelopen met een monteur op de bouw om het vak ook van die kant te leren kennen. Je zult toch op de bouw moeten zien waar het over gaat, als je dat hebt gezien, kun je makkelijker tekeningen maken van installaties. Hij heeft praktijklessen gevolgd in de elektrotechniek en installatietechniek. Aangevuld met cursussen zoals AutoCAD tekenen. Dit kunnen we naar behoefte uitbreiden.”

Laten we de soft skills niet vergeten

IW WorkForce kijkt niet alleen naar de hard skills van kandidaten, maar naast kennis en kunde, gaat het ook om het ontwikkelen van soft skills. “We kijken echt naar de persoon, hoe kunnen we iemand helpen in de ontwikkeling, maar ook naar wat dit op kan leveren voor het leerbedrijf. We stemmen de cursus ook af op de computerprogramma’s die bij het leerbedrijf gebruikt worden”, vertelt Anand. Echt een maatwerk oplossing dus!

Samenwerking met GePa

De samenwerking met ons vind Anand prettig. “Als er iets is, wordt er geluisterd. Ik kan altijd even bellen en ook Davy neemt makkelijk contact met mij op. Het contact is heel informeel. Hij heeft een praktijkbegeleider op de werkvloer, dat is zijn aanspreekpunt. Maar ik ben er om hem op een andere manier te begeleiden.” 

En dat contact met ons en met Davy duurt wel eventjes. “Dit traject op maat met Davy duurt ongeveer een jaar, normaal met het plaatsen van monteurs trekken we zo’n 7 maanden tot een jaar uit,” vertelt Anand.

Oplossing voor het personeelstekort

Er is veel vraag naar deze aanpak vanuit de technische installatiebranche. Zij-instromers zijn essentieel om het personeelstekort op te lossen.

Voor ons is dit een erg prettige manier van samenwerken en wie weet kunnen we in de toekomst meer kandidaten met een passie voor techniek bij ons plaatsen!